Dit doet yoga voor je mentale gezondheid

yoga

Afgelopen jaar was een heftig jaar, zowel fysiek als mentaal. Om het nieuwe jaar goed te beginnen, willen we degenen die nog niet bekend zijn met de voordelen van yoga, daar nu aan introduceren. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je lenig wordt, maar helpt ook bij je mentale gezondheid. Sommigen vinden het misschien wat zweverig, maar als je behoefte hebt aan wat ontspanning is dit zeker iets voor jou.  

Minder stress door yoga

Dit is al redelijk bekend, maar yoga helpt tegen stress. Na een uurtje yoga voel je je direct ontspannen. Daarnaast is het ook bewezen dat stress, die wordt verholpen door mindfulness, minder snel terugkeert. Stress kan resulteren in een depressie, dus indirect zorgt yoga er ook voor dat je een veel kleinere kans hebt om depressief te worden.

Tijd om te reflecteren

Door de fijne, rustige sfeer die yoga je geeft, heb je tijd om veel zelfreflectie te doen. Je kunt nadenken over je dag, de afgelopen week, het hele jaar of zelfs je leven als geheel. Als je zo’n ontspannen stemming hebt, kun je beter nadenken. Heb jij dat weleens gemerkt?

Fijne nachtrust door yoga

Heb jij soms moeite om in slaap komen? Dan kan 15 minuten yoga voor het slapengaan je daarbij helpen. Om te slapen, moet je in een ontspannen toestand zitten. Zodra je gaat piekeren over van alles en nog wat, zal dat niet gebeuren. Tijdens de yogasessie kun je al die gedachtes ordenen, zodat je met een leeg hoofd gaat slapen. Probeer dus voordat je naar bed gaat een paar oefeningen te doen.

Verbeter je hersenprestaties

Je verwacht het misschien niet, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat yoga de prestaties van je hersenen verbetert. Zo zagen wetenschappers aan de University of Illinois at Urbana-Champaign dat er positieve veranderingen door de ontspanningsmethode waren bij de geheugenverwerking van je hersenen. Daarnaast waren er veranderingen te zien bij het gedeelte van de hersenen dat gaat over het reguleren van emoties en plannen, multitasking en besluitvorming.