Dit gebeurt er als je twee weken niet traint

twee weken traint

Heb je de komende twee weken geen tijd om te trainen? Of kun je überhaupt niet trainen, omdat de sportscholen dicht zijn? In dit blog bespreken we wat er met je lichaam gebeurt als je twee weken niet traint. Spoiler alert: Het kan weinig kwaad om een keer een rustperiode te nemen.   

Het onderzoek

In 2017 hebben sportwetenschappers van Baylor University onderzocht wat twee weken niet sporten doet met het lichaam van sporters. Het onderzoek duurde tien weken lang en er deden 20 ervaren krachtsporters mee. De sporters moesten de eerste vier weken een identiek trainingsschema volgen en kregen daarna twee weken rust. Na de rustperiode gingen ze weer verder met een trainingsschema van vier weken. Verder was de groep ook nog in tweeën opgesplitst. De ene helft dronk na elke training een shake met 25 gram maltodextrine (een koolhydraat) en de andere helft een shake met 25 gram whey proteïne. Ook tijdens de rustperiode nam elke deelnemer de shake dagelijks.

Wat gebeurde er na twee weken rust?

Tijdens de eerste vier weken verbeterden alle deelnemers hun sportprestaties. De groep die whey proteïne nam zelfs iets meer dan de andere groep. Het belangrijkste inzicht was dat geen van de sporters negatieve effecten ervaarden tijdens de rustperiode. Geen van hen verloor kracht, kwam aan of viel af. Toen de deelnemers weer begonnen met trainen leek het alsof ze op hetzelfde niveau weer verder gingen en geen rustpauze hadden genomen.

Onze conclusie

Dit is natuurlijk maar één onderzoek wat betekent dat we niet kunnen verzekeren dat iedereen dit zal ervaren na twee weken rust. Als je een ervaren sporter bent en al een tijd sport, zal je minder snel kracht verliezen dan iemand die pas net is begonnen met trainen als je twee weken niet traint. Over het algemeen kunnen we concluderen dat twee weken rust weinig tot geen invloed heeft op je sportprestaties. Daarnaast kan het voor sommigen juist heel goed zijn om even uit te rusten en volledig te herstellen.

Zijn er andere gevolgen?

Er zijn ook andere gevolgen die een rustperiode kan hebben op je lichaam. Sporten is voor velen namelijk een vorm van ontlading en als je dat twee weken niet doet, kan dat impact hebben op je mentale gezondheid. Zo kan het zijn dat je minder goed slaapt of meer stress ervaart gedurende die twee weken. Ook kan het ervoor zorgen dat je gaat afwijken van je (gezonde) voedingspatroon om het positieve gevoel dat sporten je gaf, weer terug te krijgen. Dit zijn mogelijke negatieve gevolgen, maar die zal zeker niet iedereen ervaren. Luister dus vooral goed naar je lichaam. Voel je je helemaal uitgeput? Neem dan eens pauze. Wil je echt niet stoppen met sporten? Doe het dan niet. Heb je geen keus en moet je wel twee weken rust nemen? Accepteer het en pak het na twee weken weer lekker op.