Feiten en fabels over afvallen

afvallen

Er worden veel verschillende beweringen gedaan over het onderwerp afvallen. Zoveel zelfs, dat het lastig is om te bepalen welke waar zijn en welke niet. Vanwege die reden hebben wij een aantal fabels en feiten op een rij gezet over afvallen. Lees snel verder!

Fabel: ‘Als je na 8 uur ’s avonds eet, word je dik’

Dit is absoluut een fabel. De reden dat men zegt dat je aankomt door te eten na 20.00 uur, is omdat je vaak ongezonde snacks eet in de avond. Of je nou chocola eet om 8 uur ‘s ochtends uur of 8 uur ‘s avonds, je krijgt hetzelfde aantal calorieën binnen. Het tijdstip waarop je eet, heeft daar verder niet veel mee te maken. Bij afvallen, gaat het om wat je eet en hoeveel je eet.

Fabel: ‘Vet is slecht voor je’

Vet is niet per direct slecht voor je, alleen als je er te veel van eet. Het is niet verstandig om vet helemaal uit je dieet weg te laten, omdat je lichaam het nodig heeft. Je lichaam haalt namelijk de vitamines A, D, E en K uit vet. Deze vitamines zijn nodig voor de opbouw van cellen en weefsels en het aanmaken van hormonen en gal. Ook al is het misschien verleidelijk om geen vet meer te eten, zodat je snel afvalt, heel gezond is dat niet.

Feit: ‘Het is belangrijk om te variëren met je voeding tijdens het afvallen’

Het is zeker belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te hebben. Je wilt ook tijdens het afvallen de belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast wil je ook veel vitamines en mineralen opnemen; een gevarieerd voedingspatroon helpt daarbij.

Fabel: ‘Tijdens het diëten, mag ik niks ongezonds eten’

Dit is een fabel, want het is prima om af en toe een ongezonde snack of maaltijd te eten tijdens het afvallen. Van één snack kom je niet direct aan. Natuurlijk moet je niet te vaak uitzonderingen maken, want dat kan er wel voor zorgen dat je niet meer in een calorietekort zit. Als je soms wat ‘ongezonde’ dingen eet, is er niks aan de hand.

Feit: ‘Diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groenten’

Veel mensen denken dat verse groenten gezonder zijn dan diepvriesgroenten, maar dat is niet waar. Soms zitten er in diepvriesgroenten zelfs meer vitamines, omdat ze direct na de oogst worden ingevroren. Het belangrijkste is dat je veel groentes eet; of ze vers of ingevroren zijn dat maakt verder niet veel uit.

Fabel: ‘Als ik klaar ben met afvallen, kan ik weer leven zoals voorheen’

Tijdens het afvallen, ben je bezig met het creëren van een nieuwe leefstijl. Een leefstijl die je in principe je hele leven moet kunnen volhouden. Als je dit niet doet, zal je het jojo-effect ervaren; hierbij blijf je in een cyclus van afvallen en aankomen. Het is dus niet de bedoeling om terug te vallen in je oude leefstijl, nadat jij je doel hebt behaald.