Voor welke sporters is BCAA een belangrijk supplement?

BCAA

Weet jij wat BCAA’s zijn en wat ze voor je kunnen doen? In dit blog vertellen we je alles over BCAA en de voordelen ervan. Daarnaast kom je erachter voor welke sporters het supplement verstandig is om te nemen. Check it out!

Wat is BCAA?

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acids, in het Nederlands: vertakt geketende aminozuren. Het supplement bevat de drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Dat het essentiële aminozuren zijn, betekent dat je lichaam ze niet zelf aanmaakt. Je moet deze aminozuren daarom halen uit je voeding of supplementen. Aangezien aminozuren bouwstenen zijn voor het spiereiwit, zijn BCAA’s belangrijk voor de spieropbouw.

De voordelen van BCAA’s

De belangrijkste voordelen van BCAA’s zijn:

  • Het stimuleert eiwitsynthese en de opbouw spiermassa;
  • Vermindert spierafbraak;
  • Vermindert spierpijn na training.

BCAA als je wilt afvallen

Ben jij bezig met afvallen of droogtrainen? Dan is BCAA een goed supplement om te gebruiken. Je zit in een calorietekort, waardoor je vet verliest, maar waarschijnlijk ook wat spiermassa. Om je spiermassa te behouden, is BCAA een handig supplement om je daarbij te ondersteunen. Dit supplement stimuleert de opbouw van spiermassa en vermindert daarbij de afbraak. Zo zal je tijdens het afvallen zo min mogelijk spiermassa verliezen.

BCAA tegen spierpijn

Ben jij een sporter die snel last heeft van spierpijn? BCAA’s kunnen je hierbij helpen. Door dit supplement herstellen je spieren sneller na een (zware) work-out. Hierdoor kun je sneller weer dezelfde spiergroepen trainen. Je zal ook merken dat de spieropbouw wordt versneld, omdat je vaker en effectiever kunt trainen.

Een goed supplement voor veganistische sporters

Als je een veganistisch dieet volgt, kan BCAA een belangrijk supplement voor je zijn. Voor een veganistische sporter is het lastiger om voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dit komt doordat plantaardige voeding een minder complete aminozurensamenstelling heeft. Om toch voldoende aminozuren binnen te krijgen, kun je vegan BCAA nemen en/of af en toe een eiwitshake drinken.