Zo hou jij je goede voornemens vol in 2022

goede voornemens

Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur en dat betekent dat we massaal goede voornemens aan het bedenken zijn. Heb jij al doelen opgesteld? Met deze tips ga jij die zeker behalen. Lees snel verder!

Wees realistisch

Bij het maken van goede voornemens is het erg belangrijk om realistische doelen te bedenken. Het zou bijvoorbeeld onrealistisch zijn om jezelf te verplichten vijf keer per week naar de gym te gaan, als je nog nooit naar de sportschool bent geweest. Begin klein en bouw het langzaam op. In dit geval is het realistisch om twee keer per week te sporten. Als je dat een tijdje hebt volgehouden, kun je proberen om drie keer per week naar de sportschool te gaan (als die weer open zijn).

Bedenk niet te veel goede voornemens

Wat ook onrealistisch is, is om veel verschillende doelen te stellen voor jezelf. Je kunt niet alles tegelijk, dus kies één of twee doelen die je komend jaar wilt behalen. Als je dat doet, kun je je helemaal focussen op die voornemens. Bedenk daarom voor jezelf welke doelen voor jou het belangrijkst zijn en de meeste impact zullen hebben op je leefstijl.

Maak een plan van aanpak

Allemaal leuk en aardig dat je doelen hebt opgesteld, maar weet je ook hoe je die gaat behalen? Een goede voorbereiding is het halve werk, dus sla dat niet over. Maak een plan van aanpak en bedenk op welke manier je je doelen gaat bereiken. Geef antwoord op de vragen: hoe en wanneer ga ik aan mijn doel werken? Wil je bijvoorbeeld beginnen met hardlopen? Zorg dan dat je goede hardloopschoenen en (sport)supplementen in huis hebt, weet welke route je wilt hardlopen en op welke momenten je dat gaat doen. Wees voorbereid!

Licht je omgeving in

Je gedrag en mening wordt beïnvloed door je sociale omgeving. Wil jij nieuwe gewoontes aanleren? Licht je vrienden, collega’s en familie daarover in. Zij kunnen rekening houden met je doelen en je steunen als je minder motivatie hebt. 

Stop de alles-of-niets mentaliteit

Ook al heb je alle bovenstaande dingen gedaan, het zal nog steeds een keer misgaan in 2022. Tegenslagen zijn niet te vermijden en ook hartstikke normaal. De kunst is om vervolgens je gewoontes weer op te pakken en door te gaan. Die alles-of-niets mentaliteit moet je in 2021 laten. Het zal niet perfect gaan, maar daar leer je juist van en dat maakt je sterker. Succes!