Fitness tips voor beginners

gym girl jump vegan supps

De sportschool is één van die plekken waar het lijkt alsof iedereen precies weet wat, waar en hoe ze iets moeten doen. Deze locatie en de mensen waar je naar op kijkt, kunnen een beginner nog wel eens overweldigen. Om je goed voor te bereiden op deze intensieve work-outs, zijn er een aantal tips die jij simpelweg gewoon móét weten én onthouden. Lees dus snel verder!


Vergelijk jezelf niet teveel met anderen

Beginnend met één van de meest belangrijke tips. Dit is dé tip om ervoor te zorgen dat jouw motivatie niet gelijk instort. Natuurlijk is het onmogelijk om naar anderen met een afgetraind lijf of abs te kijken, en niet te denken ‘wauw ik zou willen dat ik dat ook had’, maar hoe moeilijk het ook is: probeer jezelf niet te vergelijken. Inspiratie opdoen mag uiteraard wel, maar onthoud wel dat deze mensen vaak al jaren (intensief) trainen.

Ofwel: jij kunt zulk resultaat ook behalen als je voor een langere periode traint. Vermijd onzekere of jaloerse gedachtes, gebruik deze juist als motivatie, ga door met jouw training en kijk na een tijdje terug op de resultaten die je geboekt hebt!

Wees niet te gehaast

Over gedemotiveerd raken gesproken: ga er niet vanuit dat jij een geweldig lijf krijgt na één dag sporten. Net als de mensen die geweldige lichamen hebben, moet ook jij voor een langere periode trainen om zo’n afgetraind lichaam te krijgen. Gedreven zijn is prima, maar te veel niet. Vooral als je net begint met fitnessen, is het belangrijk dat jouw spieren, botten en pezen geleidelijk kunnen wennen aan de belasting. Gebeurt dit niet, dan is de kans op blessures veel groter en raak je overtraind. Een goede training vereist veel geduld, consistentie en doorzettingsvermogen.

Train niet te vaak

Ga niet ‘te hard’. Je zou denken dat meerdere keren per week (of zelfs dagelijks) trainen, jou vooruithelpt om jouw doel te bereiken. Echter niets is minder waar: te veel trainen zorgt er in de meeste gevallen juist voor dat je verder weg van jouw doel verwijderd wordt. Na het trainen heeft jouw lichaam namelijk hersteltijd nodig. Deze hersteltijd is afhankelijk van de intensiteit van je training, maar duurt gewoonlijk 48 tot 72 uur. Is jouw lichaam niet voldoende voorbereid op de volgende training? Dan bemoeilijkt dit jouw trainen en kun je niet jouw uiterste geven. Minimaal twee keer per week trainen, is genoeg om vooruitgang te kunnen boeken.

Belangrijk: velen beseffen zich niet dat jouw spieren alleen groeien op het moment dat ze herstellende zijn; jouw spieren groeien niet in de sportschool! Het heeft dus geen nut om dagelijks (dezelfde spiergroepen) te trainen. Zorg voor een routine waarbij je verschillende spiergroepen traint zodat je een bepaalde groep niet overbelast. Simpel voorbeeld Upper/lower body. Maandag upper, dinsdag lower, woensdag rust pakken, donderdag upper en vrijdag lower. Kies een schema wat past voor jou.

Wees voorzichtig met zware gewichten

Als jij jezelf gemakkelijk overschat en alleen naar de sportschool wilt gaan om op anderen indruk te maken, dan begin je – als beginner – meteen met zware gewichten; als je verstandig bent, begin je met lichte gewichten.

Natuurlijk willen we gelijk een uitdaging aangaan en kun je denken dat je alleen op deze manier snel progressie kan maken. Echter is dit uiteraard niet waar, zeker als je een beginner bent in de sportschool. Als je meteen op deze manier begint met trainen, verhoog je alleen maar de kans op blessures, en als je die krijgt, maak je precies het tegenovergestelde van vooruitgang! Daarnaast zorgen zware gewichten als ‘beginner’ ervoor dat je minder aandacht hebt voor de uitvoering van de oefening én dat je de verkeerde techniek aanleert. Deze aspecten zijn beide erg belangrijk voor de training. Wanneer je de oefeningen met de lichte gewichten goed onder de knie hebt, kun je beginnen aan de iets zwaardere gewichten.

Om jouw spieren een plezier te doen, bouw je jouw training dus langzaam op. Zoals in de tweede tip beschreven: jouw spieren, botten en pezen moeten geleidelijk kunnen wennen aan de belasting, dus houdt daar rekening mee.

Voorkom dat je te weinig drinkt en let op je voeding

Het is belangrijk om veel te drinken en voldoende te eten. Dit is extra belangrijk wanneer je beginner in de sportschool bent.

In het algemeen geldt dat je veel water moet drinken, maar het is nog belangrijker om dit te doen als je aan fitness doet. Water bevordert het natuurlijke herstel van de spieren, het uithoudingsvermogen en de spierkracht. Daarnaast verdrijft het afvalstoffen uit je lichaam en is het essentieel als je wilt afvallen omdat het de stofwisseling stimuleert. Probeer dagelijks 2-3 liter water te drinken en drink vooral goed voor, tijdens en na je training.

Net zo belangrijk als water, is het van belang om genoeg te eten (maar ook niet te veel!). Te weinig eten resulteert in te weinig voldoende bouwstoffen, en het gevolg daarvan is dat jouw lichaam spiermassa afbreekt om energie te produceren. De opbouw van spiermassa vereist meer calorieën: je moet meer calorieën consumeren dan dat je lichaam verbruikt. Uiteraard moet je hierbij ook niet overdrijven, want je lichaam is in staat om maar een beperkte hoeveelheid te verbruiken om spiermassa op te kunnen bouwen, in een bepaalde periode. Meer eten staat dus niet automatisch gelijk aan meer spiermassa.

Vergeet de warming-up niet

Een goede training vereist een goede warming-up. Een warming-up bereidt jou fysiek en mentaal voor op enige belasting (en die ga je zeker hebben tijdens het fitnessen) en maakt jouw gewrichten los. Doordat jouw spieren verwarmt worden, wordt de doorbloeding beter en dat verkleint de kans op blessures. Ook het transport van zuurstof wordt gestimuleerd, waardoor jouw lichaam efficiënter  brandstoffen vervoert naar jouw spieren. Een warming-up zorgt er daarnaast voor dat je meer gefocust zal zijn op het sporten.

Cooling down na je work-out. 

Aan het einde van je work-out zijn je spieren helemaal warm en staan strak van de training. Een cooling down brengt je verhitte lichaam weer terug naar normaal. Er zijn meerdere manieren van cooling-down. De voornaamste zijn: het uit wandelen of fietsen je spieren op een matig tempo laten bewegen bevorderd de stofwisseling. Daarnaast rekken en strekken voor het verminderen van spanning op je spieren. Doe dit op een statische manier dus geen snelle bewegingen maar juist rustig en met beleid. Als laatste moet je nu juist een warme of een koude douche nemen? Beide! Het nemen van een warme douche zorgt voor een betere bloedcirculatie waardoor je lichaam sneller afvalstoffen kan afvoeren. Een koude douche zorgt ervoor dat je spieren samentrekken om warmte vast te houden. Het werkt ontstekingsremmend en het zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de spieren worden geperst doordat de spieren samentrekken. Yoga helpt ook als Cooling down lees er alles over in ons blog yoga voor je mentale gezondheid. 


Fitness tips voor beginners

Hopelijk kun je door middel van de fitness tips voor beginners beter jouw weg en ritme vinden in de sportschool. En vergeet niet: bouw jouw trainingen langzaam op. Lees ook ons blog over 7 trainingswetten. Als je echt klaar lijkt te zijn voor bijvoorbeeld krachttraining en jouw uiteindelijke doel is om spieren op te bouwen, dan zijn proteïne shakes een goede aanrader 😉.