Nu de sportscholen dicht zijn en we afstand moeten houden van elkaar, is hardlopen nóg populairder geworden. Toch is het een sport waarbij je goed moet uitkijken voor blessures. Weet jij hoe je hardloopblessures het best kunt voorkomen? Na het lezen van dit blog in ieder geval wel!
Bouw het rustig op
Het is belangrijk om je trainingen langzaam op te bouwen. Vergroot niet elke week de afstand die je rent, maar doe dat pas na twee tot vier weken, zodat je lichaam eraan kan wennen. Ook hoef je niet elke keer harder te rennen dan de keer ervoor. Ga je deze keer een kilometer verder hardlopen? Behoud dan hetzelfde tempo als normaal en ga niet harder rennen dan de vorige keer; dat zorgt voor te veel belasting.
Let op je techniek
Je techniek tijdens het hardlopen is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat je niet te veel naar achteren leunt als je rent, te zware stappen zet of te lange passen maakt. Er zijn nog veel meer technische aspecten waar je op kunt letten tijdens het hardlopen, maar dit is een goed begin.
Doe aan krachttraining
Zoals er al eerder is verteld, is hardlopen een belastende sport. Een goede reden om een sterk lichaam te ontwikkelen. Dit kun je bereiken door krachttraining te doen. Door meer spiermassa op te bouwen, kunnen je spieren de impact van hardlopen beter verduren.
Eet genoeg eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor de spieropbouw en het spierherstel. Tijdens cardio verbrand je niet alleen vet, maar ook spieren. Om je spiermassa niet kwijt te raken, kun je onder andere ervoor zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten vind je in verschillende voedingsmiddelen of in de vorm van eiwitpoeders.
Heb je goede hardloopschoenen?
De juiste hardloopschoenen ondersteunen je voeten tijdens het rennen. Tijdens het hardlopen worden je enkels en knieën belast. Elke keer dat jij je voet neerzet op de grond, vangen die gewrichten een klap op. Goede hardloopschoenen zullen die klappen opvangen in plaats van je gewrichten, zodat je lichaam niet zo erg wordt belast. Heb je geen goede hardloopschoenen? Dan kun je daar vervelende hardloopblessures van krijgen. Neem dus de tijd om je te verdiepen en te zoeken naar goede hardloopschoenen.
Neem genoeg rust
Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Begin niet aan je volgende hardlooprondje, voordat je helemaal bent hersteld. Als je dit wel doet, is de kans groot dat je jezelf overbelast. De kans op hardloopblessures is dan vele malen groter.
Warming-up en cooling down
Om snel te herstellen, is het belangrijk om voor je training een warming-up te doen en na je training een cooling down. Met een warming-up bereid je je lichaam voor op een (intensieve) training. De cooling down doe je om je training rustig af te bouwen en niet acuut te stoppen. Hiermee kun je spierpijn voorkomen of verminderen.