Altijd honger? Dit zijn de oorzaken

altijd honger

Merk je dat je door de dag heen (te) vaak honger hebt? Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Een hongergevoel kan verschillende oorzaken hebben; soms heb je gewoon echt trek, maar het kan bijvoorbeeld ook liggen aan je voedingspatroon. Lees hier de verschillende oorzaken!

Je eet te weinig

De eerste reden ligt voor de hand, maar sommige mensen hebben vaak honger, omdat ze simpelweg te weinig eten. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze een actieve leefstijl hebben, waarbij ze dagelijks veel bewegen. Wanneer je veel in beweging bent, verbruik je meer energie. Die energie moet weer worden aangevuld door voedsel. Als je te weinig eet op zulke dagen, is het normaal dat je veel honger hebt. In dat geval is het belangrijk om voldoende te eten en goed te luisteren naar je lichaam.

Je eet niet genoeg eiwitten

Voor je gevoel eet je meer dan genoeg, maar als je dagelijks te weinig eiwitten eet, zal je je niet verzadigd voelen. Eiwitten stimuleren de productie van hormonen die je hongergevoel tegengaan. Daarom is het belangrijk om daarvan voldoende te eten, vooral als je een actieve leefstijl hebt. Eiwitten kun je halen uit je dagelijkste maaltijden, maar als dat niet genoeg blijkt te zijn, kun je ook eiwitpoeders gebruiken. Van de poeders kun je lekkere shakes maken of je kunt ze toevoegen aan je maaltijden.

Je eet veel bewerkte producten

Na het eten van bewerkt voedsel, zoals koekjes en witbrood, heb je vaak nog meer honger dan ervoor. Dit komt doordat je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat en vervolgens weer crasht. Het is dus niet zo gek dat je vaak last hebt van een hongerig gevoel als je veel bewerkte voeding eet.

Eten vanuit gevoel 

Het kan ook zijn dat je een hongergevoel hebt, vanwege een bepaalde emotie. Het is namelijk erg gebruikelijk dat mensen meer eten als ze zich vervelen, gestrest zijn, verdrietig zijn of op een sociale gelegenheid zijn. Op dat soort momenten heb je niet per se honger, maar is eten meer een troost of beloning. Komt jouw hongergevoel hiervandaan? Probeer dan in dat soort situaties jezelf af te leiden of ga op zoek naar een alternatieve beloning of troost.

Korte nacht rust helpt niet

Om je hormonen goed te laten werken, heb je voldoende slaap nodig. Dit geldt ook voor hormonen die inspelen op je hongergevoel, zoals gherline en leptine. Als je te weinig slaapt, spelen deze hormonen minder goed op elkaar in en heb je vaak een hoger gherline level. Dit hormoon geeft hongersignalen af, dus een hoger level daarvan zal ervoor zorgen dat je meer hongersignalen krijgt dan je eigenlijk nodig hebt.

Â