Waarom je niet alleen aan cardio moet doen

cardio

Cardio is erg goed om conditie op te bouwen, calorieën te verbranden en je bloeddruk op peil te houden. Toch raden we je aan om niet enkel cardiotraining te doen. In plaats daarvan is het veel effectiever om cardio te combineren met een andere soort training, zoals krachttraining. In dit blog vertellen we waarom dat zo is. 

Je verbrand minder calorieën

Velen doen cardiotraining om veel calorieën te verbranden, maar daarbij kan krachttraining je ook helpen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrand (in ruststand). Dat betekent dat je overdag, als je niet aan het trainen bent, meer energie verbruikt. Als je alleen cardio doet, bouw je geen spierkracht op en kun je ook niet profiteren van dit voordeel.

Je raakt spiermassa kwijt

Je verbrandt met cardio niet alleen calorieën, maar ook spiermassa. Aangezien we net hebben gezegd dat spiermassa je juist helpt om meer calorieën te verbranden, is dat niet zo fijn. Door naast je cardiotrainingen ook wat oefeningen met gewichten te doen, kun je spierverlies tegen gaan.

Je valt minder snel af

Doordat je dus spiermassa kunt verliezen met cardio, verbrand je minder calorieën en val je minder snel af. Daarnaast went je lichaam na een tijdje aan je routine. Hierdoor heeft dezelfde cardiotraining minder effect dan voorheen. Daarom is het belangrijk om te variëren en ook andere soorten trainingen te doen, zoals krachttraining.

Je krijgt meer spierpijn

Als je te veel cardio doet, geen andere soorten training en weinig rust neemt, kun je veel spierpijn krijgen. Je lichaam wordt moe en gespannen van lange sessies cardio. Daarnaast kun je op de lange termijn ook blessures oplopen of gewrichtspijn krijgen. Door op verschillende manieren te trainen en genoeg rust te nemen, loop je minder risico. De juiste supplementen kunnen je ook helpen om blessures en spierpijn te voorkomen of verminderen. Bekijk daarvoor onze producten.