Feiten en fabels over het veganisme

veganisme

Pff, wat worden er toch veel beweringen gedaan over het veganisme. De uitspraken over de voor- en nadelen zijn lang niet altijd waar. Hieronder staan een aantal fabels en feiten over het veganisme. Welke heeft jou het meest verrast?  

Fabel: ‘Je krijgt geen vitamines en mineralen binnen’

Ook als veganist kun je de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgen; dit is dus een fabel. Veel vitamines en mineralen zitten in groenten en fruit. Welke leefstijl je ook volgt, groenten en fruit eet (hopelijk) iedereen. Daarnaast zit ijzer, behalve in vlees en vis, ook in cashewnoten, spinazie en volkoren brood. Ook over het binnenkrijgen van calcium hoef je je als veganist geen zorgen te maken; die vind je in peulvruchten, plantaardige melk en noten.

Feit: ‘Je krijgt te weinig vitamine B12 binnen’

Een vitamine waar je wel echt te weinig van binnenkrijgt als veganist is vitamine B12. Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten en zal je dus missen in je dieet. De vitamine is belangrijk voor je stofwisseling en aanmaak van rode bloedcellen. Wij raden daarom aan om het supplement Vegan Vitamin B12 van The Protein Works te gebruiken om een tekort daaraan te voorkomen.

Fabel: ‘Je krijgt te weinig eiwitten binnen’

Als je veganistisch bent, eet je geen vlees, vis en zuivel. Omdat je uit deze producten vaak je eiwitten haalt, wordt er gedacht dat je dus te weinig eiwitten binnenkrijgt. Dit is een fabel, want je kunt eiwitten ook uit andere producten halen. Denk aan volkorenbrood, graanproducten, peulvruchten en noten. Daarnaast kun je voor nog meer eiwitten ook proteïne poeders verwerken in je dagelijkse voeding. In onze webshop zijn verschillende proteïne poeders te vinden met genoeg eiwitten en lekkere smaken. Over te weinig eiwitten hoef je je dus geen zorgen te maken als veganist. Kom meer te weten over voedingsstoffen in ons blog. 

Feit: ‘Je krijgt minder calorieën binnen’

Het klopt dat je minder calorieën binnenkrijgt als je een veganistisch dieet volgt, dan iemand die dat niet doet. Dit is ook een reden waarom sommige mensen vegan worden. Je eet vaak meer groenten en andere producten waar weinig calorieën in zitten. Ondanks dat kun je toch nog best veel calorieën eten op een dag, omdat er tegenwoordig veel veganistische productvervangers zijn. Zo bevat het veganistische Ben & Jerry’s ijs nog steeds 230 calorieën per portie. Lees ook alles over de feiten en fabels over afvallen

Fabel: ‘Veganisme is slecht voor het milieu’

Het is over het algemeen bekend dat de uitstoot van zuivel en vlees slechter is voor het milieu dan van plantaardige producten. Dus ook al zouden veganistische producten slecht zijn voor het milieu dan nog zijn die beter dan dierlijke producten. Dat terzijde, als je alleen tropische vruchten en avocado’s gaat eten, ben je ook niet heel goed bezig, want de producten moeten dan van erg verweg worden vervoerd. Eet je als veganist vooral lokaal geproduceerde producten dan help je het milieu juist. Je hebt het zelf in de hand, maar over het algemeen is het veganisme zeker niet slecht voor het milieu.