Je gewicht? Hecht er niet te veel waarde aan!

gewicht

Het is voor veel mensen gebruikelijk om constant te letten op hun gewicht. Wat je (sport)doel ook is, je gewicht bepaalt niet altijd of je progressie hebt gemaakt. Het is een methode om progressie te meten, maar niet in veel gevallen niet de meeste accurate. In dit blog vertellen we waarom dat zo is en welke andere methodes er zijn om je voortgang te bepalen.

Wat betekent je gewicht?

Het getal dat de weegschaal aangeeft is je lichaamsgewicht inclusief vet, spiermassa, botten etc. Dat getal geeft bijvoorbeeld niet het verschil aan tussen iemand met overgewicht of iemand met enorm veel spiermassa. Als je bezig bent met aankomen of afvallen, is het logisch om door middel van je gewicht te bepalen of je voortgang hebt geboekt. Maar het is niet altijd de beste manier.

Schommelingen zijn normaal

De eerste reden dat je niet te veel waarde moet hechten aan je gewicht, is omdat je gewicht erg kan schommelen. Dit wordt onder andere beïnvloed door wat je eet op een dag, hoeveel vocht je vasthoudt en het moment waarop je weegt. Als je een keer een kilo zwaarder of lichter bent, hoef je niet direct in de stress te raken. Die ene kilo hoeft niet meteen een kilo vet te zijn. Als je bijvoorbeeld een keer uiteten gaat, is het normaal dat je de volgende dag wat zwaarder bent. Je hoeft dan niks anders te doen dan je normale voedingspatroon te herpakken om terug op gewicht te komen.

Ten tweede laat je gewicht niet altijd je progressie zien. Als je bezig bent met afvallen en je merkt dat je geen gewicht meer verliest, betekent dat niet dat je geen progressie maakt. Je verliest waarschijnlijk wel vet, maar je bouwt tegelijkertijd ook spieren op. Je spieren wegen ook wat en als je meer traint, zullen die zwaarder worden. Hetzelfde geldt voor als je wilt aankomen: als het allemaal niet snel genoeg lijkt te gaan, bedenk dan dat de weegschaal niet het verschil aangeeft tussen de hoeveelheid vet en spiermassa je hebt. Dan kan het lijken alsof je niet aankomt, maar eigenlijk maak je wel degelijk progressie en ontwikkel je meer spiermassa. Lees daarnaast alles over de feiten en fabels over afvallen hier

Hoe kan ik nog meer mijn progressie meten?

Dat je gewicht veel schommelt, betekent niet dat je nooit meer op de weegschaal moet staan. Als jij een groot aantal kilo’s wil afvallen of aankomen, is het zeker verstandig om eens in de zoveel tijd jezelf te wegen. Ondanks dat zijn er genoeg andere methodes om je progressie te meten.

Ten eerste kun je je omtrek meten op verschillende plekken van je lichaam, zoals je taille, benen en armen. Wanneer jouw doel is om af te vallen, wil je dat de omtrek steeds minder centimeters is. Als je wil aankomen, is dat natuurlijk andersom en wil je juist een grotere omtrek krijgen.

Een andere methode is door het maken van foto’s. Maak aan het begin van je fitnessjourney een ‘before’ foto om je beginpunt vast te leggen. Vervolgens maak je om de zoveel tijd, bijvoorbeeld elke week of maand, nog een foto. Door constant foto’s te maken van jezelf zie je hoe je lichaam verandert. De veranderingen die je gerealiseerd hebt, zou je anders niet hebben kunnen opmerken door alleen op de weegschaal te staan. Zo zijn een slankere taille of gedefinieerde spieren op foto’s goed te bewonderen.

Ook kun je ervoor kiezen om je vetpercentage te meten. Voor vrouwen is een gezond vetpercentage tussen de 21% en 24%. Voor mannen is dat tussen de 14% en 17%. Je kunt je vetpercentage meten met een huidplooimeter. Dat is een tang die de dikte van verschillende huidplooien meet. Daarmee kan een nauwkeurige schatting worden gemaakt van je vetpercentage. Er zijn tegenwoordig ook weegschalen die beweren je vetpercentage te kunnen berekenen, maar dat is een grove schatting en dus niet heel precies.

Natuurlijk hoeft progressie niet alleen fysiek aantoonbaar te zijn. Als je langer of sneller kunt hardlopen dan voorheen, heb je ook progressie gemaakt. Hetzelfde geld voor krachttraining: als je steeds meer kilo kunt squaten, of iets dergelijks, heb jij vooruitgang geboekt. Ook dat laat zien dat je goed bezig bent. Wees daar trots op!

Heb jij specifieke fitnessdoelen? Check de webshop voor (sport)supplementen die je kunnen helpen deze te behalen. Lees meer over hoe voedingsstoffen helpen bij het behalen van jouw doelen!