Zo behoud jij een gezonde leefstijl tijdens de feestdagen

gezonde feestdagen

Hoe gaat het met je fitness- en gezondheidsdoelen deze maand? Stop jij jezelf helemaal vol met pepernoten en chocola? Of lukt het nog om je normale leefstijl vol te houden? Het is zeker niet makkelijk deze maand, maar wij zijn er om je te helpen. Met deze tips zal jij tijdens de feestdagen niet te veel van je gezonde lifestyle afwijken.

Stel haalbare doelen vast

Het kan fijn zijn om wat specifieke doelen vast te stellen. Wat wil je de komende weken wel en niet doen en welke resultaten wil je behalen. Wees niet te streng voor jezelf en bedenk ook niet te veel doelen. Wij raden aan drie haalbare doelen voor jezelf te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga drie keer per week naar de sportschool.’ Of: ‘Ik ga twee liter water drinken per dag.’ Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar het helpt je om goede gewoontes te behouden tijdens deze feestelijke tijd.

Haal niet te veel snacks in huis

Het is helemaal geen ramp, en juist normaal, om tijdens de feestdagen lekkere (ongezonde) maaltijden en snacks te eten. Als tip raden we je aan om niet te veel snacks in huis te halen. Mensen hebben vaak de neiging om te veel eten te kopen waardoor ze er een week over doen om het allemaal op te krijgen. Probeer goed in te schatten hoeveel eten je echt nodig hebt, zodat je de dagen erna niet zit met allerlei lekkernijen.

Zoek gezonde alternatieven tijdens de feestdagen

Tegenwoordig is er voor elke snack of maaltijd wel een gezonder alternatief. Ga eens op onderzoek uit en probeer de gezonde alternatieven van je favoriete snacks tijdens de feestdagen. Zo zijn er veel light producten en etenswaren met minder calorieën of suikers. Probeer bijvoorbeeld zoete aardappel uit de oven in plaats van frietjes of drink een lekkere proteïne shake in plaats van een milkshake. Voor nog meer gezonde tips lees ons blog 7 tips voor gezonder eten

Eet overdag niet minder dan normaal

Als je weet dat je ’s avonds uitgebreid gaat gourmetten of ander lekkers gaat eten, probeer overdag dan je normale voedingsschema te volgen. Ga niet je calorieën ‘sparen’ en minder eten dan gewoonlijk. Dat werkt juist averechts; je zal dan in de avond meer eten dan nodig is. Eet genoeg eiwitten en probeer overdag niet je voedingspatroon te veranderen. 

Een maaltijd verpest niet je hele dieet

Tot slot, geniet ervan! Het is maar één keer per jaar Kerstmis en Nieuwjaar. Je hoeft niet je hele voedingsschema overboord te gooien, maar dat je een beetje off-track bent, is geen ramp. Van één salade val je niet af, dus van een ongezonde maaltijd kom je ook niet direct aan. Probeer je niet schuldig te voelen als je een dag wat ongezonder eet dan je had gewild. Morgen is er weer een dag om je doelen op te pakken. Lees direct hoe jij je goede voornemens vol houd. Fijne feestdagen!