De 5 meest gemaakte fouten bij afvallen

afvallen

Ben jij bezig met afvallen of wil je ermee beginnen? Lees dan snel verder, want er zijn nogal veel misverstanden rond dit onderwerp. In dit blog behandelen we de vijf meest gemaakte fouten tijdens het afvallen.

Je volgt een crashdieet

Tegenwoordig worden we gebombardeerd met verschillende crashdieets. We kunnen je hierbij vertellen dat die niet werken. Ja, je verliest in korte tijd veel gewicht, maar dat betekent niet dat je ook daadwerkelijk vet verliest. Het grootste gedeelte van je gewichtsverlies is in het begin vocht en geen vet. Als je een crashdieet langer volhoudt, zal je ook nog eens je spiermassa gaan verliezen, and trust us, dat wil je niet. Spiermassa helpt juist om calorieën te verbranden. Als je dat kwijtraakt, zul je nog minder calorieën moeten eten om te blijven afvallen. Het volhouden van zo’n dieet voor een langere tijd is bijna niet mogelijk. Uiteindelijk zal je stoppen met diëten en ga je weer eten zoals voorheen. Het gewicht dat je in de tussentijd bent kwijtgeraakt, zal snel weer terugkomen. Kortom, een crashdieet is een absolute no-go!

Je eet te weinig eiwitten tijdens het afvallen

Eiwitten (ofwel proteïne) spelen een erg belangrijke rol bij vetverlies. Zo helpen eiwitten bij de spiergroei en het behouden van spiermassa. Dit is belangrijk, omdat je niet wil dat je lichaam veel energie haalt uit je spieren. Verder houden eiwitten je verzadigd en heb je dus minder snel een hongergevoel. Het is niet altijd makkelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, vooral als je aan het afvallen of cutten bent en dus minder eet. Daarom kan het verstandig zijn om dagelijks een proteïne shake te drinken, zodat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. In onze webshop zijn verschillende proteïne poeders te vinden met diverse smaken. Gemiddeld heb je 0,8 gram eiwitten nodig per kilo. Als je bijvoorbeeld 70 kilo weegt, moet je elke dag ongeveer 56 gram eiwitten binnen krijgen. De beste tips voor maximale vet verbranding lees je hier! 

Je onderschat je porties

Als je wil afvallen, is het belangrijk om minder calorieën te eten dan je verbrandt. Dit doe je bijvoorbeeld door op je maaltijd porties te letten. Wat we vaak onderschatten, is de hoeveelheid calorieën die in onze maaltijden zitten. Je kan zomaar tientallen calorieën te veel eten zonder dat je het doorhebt. Als dat constant gebeurt, zal je niet afvallen. Online en via apps kun je snel vinden hoeveel calorieën er in je maaltijd zitten. Het is daarom handig om in het begin vaak op te zoeken hoeveel calorieën je eet, zodat je niet je portiegrootte onderschat. 

Je denkt dat je niet lekker kunt eten tijdens het afvallen

Het komt veel voor dat mensen die willen afvallen, denken dat je alleen saaie, smaakloze dingen kunt eten; dat is niet het geval. Als je wilt afvallen, hoef je niet als een konijn te eten. Het tegendeel is waar: er zijn hartstikke veel lekkere, healthy maaltijden en snacks. Denk aan een bakje havermout met fruit of bananenpannenkoeken als ontbijt. Wij raden aan om een schep Blessed Protein poeder door de havermout of het beslag te mengen voor een lekkere smaak en extra eiwitten. Onze voorraad wordt binnenkort bijgevuld, dus pre order alvast je favoriete Blessed Protein smaak, voordat het weer uitverkocht is. Ondanks dat veel ‘healthy foods’ hartstikke lekker zijn, snappen we dat je ook weleens wat ongezonds wil. Dat mag! Nee, het is niet de bedoeling om elke dag naar de snackbar te gaan, maar af en toe een frietje, pizza of hamburger is geen probleem. Het is de bedoeling dat je een leefstijl ontwikkelt die je je hele leven kunt volhouden. Daarom moet je een balans vinden tussen je favoriete snacks en de gezondere maaltijden.

Je eet te veel cheatmeals

In tegenstelling tot het vorige misverstand, kan het ook zijn dat je te veel ongezonde snacks en maaltijden eet. Dit noemen we cheatmeals: een maaltijd of tussendoortje die veel calorieën bevat en normaal gesproken niet in een dieet past. Elke week een cheatmeal kan over het algemeen niet veel kwaad. Toch kun je er ook in doorslaan en ongemerkt te veel ongezonde dingen eten. Hierdoor zal je te vaak, te veel calorieën binnenkrijgen, wat er natuurlijk voor zorgt dat je niet afvalt. Hou dus goed bij hoeveel cheatmeals jij wekelijks eet. Heb je altijd honger? Bekijk dan alle tips in ons blog!